• Wpisów: 281
  • Średnio co: 8 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 10:20
  • Licznik odwiedzin: 40 276 / 2446 dni
 
czekoladka1639
 
Bułeczki drożdżowe:
Składniki:
50 g drożdży
100 ml mleka(ok pół szklanki)
1 jajko + 1 do posmarowania bułeczek
1 kg mąki ( ja dałam 5 pełnych kubków )
1/3 łyżeczki cukru
2 łyżki soli
6 łyżek puree ziemniaczanego (ja zawsze wykorzystuję to, które zostało z obiadu)


Sposób przygotowania:

Przygotuj rozczyn drożdżowy: do miseczki wkrusz drożdże i dodaj odrobinę cukru. Wlej 100 ml ciepłego( nie gorącego mleka),dodaj 3łyżki mąki i wymieszaj do rozpuszczenia drozddży. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Do osobnej większej miski przesiej mąkę,dodaj jajko, sól, puree ziemniaczane oraz wyrośnięty rozczyn.
Zagnieć jednolite ciasto aż będzie ładnie odchodzić od dłoni i odstaw je na godzinę do wyrośnięcia (ja żeby było szybciej przykrywam ściereczką i bardzo lekko nagrzewam piekarnik, tak żeby było trochę ciepluto).Następnie z ciasta urywaj kawałki i formuj bułeczki (nie kulamy ciasta jak np.na kluski, tylko naciągamy je z góry i dajemy pod spód bułeczek).
Bułeczki układaj na blachę pokrtytą papierem do pieczenia lub wysmarowaną jakims tłuszczem.
Nastepnie widelcem rozmieszaj jajko z odrobinę mleka i posmaruj tym bułeczki (ja używam do tego pędzelka) :D
Bułeczki piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce i zajadać się pysznymi bułeczkami :D
Na drugi dzień bułeczki nadal są świeże i mięciutkie :D Polecam spróbować i życzę smacznego :*

Nie możesz dodać komentarza.